Sunday, 29 April 2012

TIPS MENGURANGKAN TEKANAN

Assalamualaikum n slmt sejahtera sume,how u ol today..ceh,ceh trip d situ plak..hoho
Aku lg d cni mo bkongsi suka duka ku pada kamu dlm bhsa ku yg tersurat dan tersirat..alhamdullilah aku berjaya dlm intrview baru2 ni,3hb mei ni aku stat lapor diri dh di united overseas bank d gaya street kk..^^just wish me luck and success kay..
aku masih bz memanjang dgn prktikal yg masih blm d sempurnakn oleh ku,tpi sdah mula melapor diri,,pdan muka ko c admin 2!!haha tpi 2 la mgkin yg dinamakn rezeki kn,,^^
ok kwan2,my kazen ada beli ni mjlh in trend edisi khas ulang thun ke 7,pada kwn2 ku yg x sempat beli,dlm mjlh ni ada tips2 untuk mengurangkn tekanan,,juz for share tuk kmu semua yep..


MENGURANGKAN TEKANAN
Tekanan di rumah, pejabat atau bersosial menyebabkan emosi seseorang itu kurang stabil sehingga ada yang sanggup membunuh diri.
di sini ada 8 tips tuk mengurangkan tekanan:


1) RANCANG masa anda dengan teliti agar segala kerja terurus sempurna. bersikap terbuka n mampu menyesuaikn dri untuk bersedia menghadapi sbrg perubahan.


2) JANGAN menahan kesedihan disebabkan khilangan org trsayang. curah perasaan atau mslh kpd teman, keluarga ataupn dptkn bantuan pakar psikologi.


3) SERING bersenam misalnya tai chi atau pilates. sertai kegiatan riadah atau bercuti.


4) CUKUP TIDUR antara cara trbaik mengurangkn tegangan.


5) AMALKAN pemakanan berkhasiat misalnya sayur-sayuran,buah-buahan n serat.


6) AMBIL ZAT tambahan. sekiranya anda menghadapi ketegangan teruk atau trauma emosi,anda memerlukan Vitamin B Kompleks, Vitamin C dan mineral seperti zink yang cepat diserap tubuh.


7) JAUHI penggalak ketegangan seperti rokok dan alkohol,juga bahan perangsang seperti dadah mahupun kafein.


8) namun penyelesaian segala mslh, MENDEKATKN DIRI DENGAN ALLAH S.W.T. mendirikan solat n mbaca Al-Quran,cara terbaik melegakan ketegangan.


#jus for share pd mereka yg mghadapi stress bilang urg#


tenkiu dari aku tuk ko2 yg sllu mbagi supot pd belog kami 3 serangkai,arigato gozaimasu!!





Thursday, 26 April 2012

LUAHAN HATI C CHENTA :'(

APA HARUS PUTUS DULU


Ku sampaikan kata pengantar ku
Sebelum ku jelaskan semua
Ku tak mau engkau salah rasa
Dan ku pun salah rasa padamu
Semua rasa air jadi tawar tanpa dirimu

Jangan patahkan selera ku
Bisa hilang feelingku padamu
Bila kau slalu meragukan ku
Dan tak pernah yakin padaku
Padahal kita sudah senyawa dan sejiwa

Apa harus putus dulu biar kau yakin padaku
Bahwa cintaku tanpa siasat
Bila pun putus ku pasti menangis
Pasti aku nangis darah

Apa harus putus dulu biar kau tau rasa
Tanpa diriku hari mu kan kusut
Maka dari itu cintai aku, yakini aku
Pasti setia





#MASIH ADA YANG SAYANG AKU#

Wednesday, 25 April 2012

saYa mcm seronok ckit^^

hai tawan2..shat ka..sori tda update baru2 sejak 2 menjak ni..harap u ol shat2 mcm sya neh yep..owh ya lately aku agak cbuk ckit dgn keja2 yg diberikn selain menghadiri temuduga..fuh agak seronok juga kebelakangan ini sgt seronok!!!doakn ke'succesan' ku ar my beloved fren..hehe..
mari kta sma2 ucapkan tahniah kepada c admin kecik admin 3,dia sda jd aunty..dpat fuitchild baby boy lgi..hehe
owh ya..bru td aku dpat kol dr universal overseas bank,aku tlah pn diterima keja d c2 sebagai trainee unit manager..alhamdulillah..lpas prktikal aku dh bole keja dh..tenkiu kwn2 yg trus mendoakn aku ar..jasamu aku kenang..^^
ini sejalh tuk ni ari,nti ada waktu lapang aku hapdate lg yep..c u ol^^

Monday, 16 April 2012

saYa seDang beRmaLas-maLasan


alooo..pa kabo anda sume..shat ka?sy d cni sehat2 shj,bkn shj sehat ttpi tlebey shat neh..hee..
ari ni juz nk share ckit la story tym prktikal ni..Lately,sy sgt bz dgn keja2 kt cni,smpi tak menang tangan lah kta org,dgn urusan mengenai BR1M,mna dgn org kampung yg x pndi fham..fuh,sabo jelah..tapi apa pn sy epi,suka,seronok coz ni mmg pengalaman yg membuatkn aku lebih mature lh sgt,pas2 mulut ni pn boleh2 lh jgk bau longkangnya dah..huhuhu..saya memohon maaf klu ada slh silap yep,al-maklum aja lh manusia kn,,kn,,kn,,:P..
ni a little lg psal sy stakat ni,sy mohon doa kalian yep,sy dpat intrview tuk kumpln bank 25 april ni..sgt excited jgk lh,tu pegawai ckap,pemohon untuk jwtn unit manager tu sdh melebihi 3000 lbih org,juz imagine,hnya 100 org shj yg akn disenarai pndek kn,alhamdulillah sy tergolong dlm 100 org tu..doakn sy ya kwn2..doa kmu kmu amat berharga tuk saya..ngee ^_____^
owh ya,kalian2 suma msti tertanya2 kn mna pegi nya admin 1 dan admin 3 kn,,sunyi sepi shj mereka neh..hurm,,nti sy story mengenai mereka yep..berminat x???hohoho

Thursday, 12 April 2012

petua melayu..

terima kasih kepada ensaiklopedia petua melayu lama,,huhu..ni petua awet muda secara Islam,tidak perlu membeli produk2 beratus2 ringgit,ataupn jarum2 ataupn botox ataupn ataupn la..amalkn jak ni..okey yep..sharing for u ol..
https://www.facebook.com/ePetua
Petua Islam Untuk 
Awet Muda (dalaman dan luaran) 

Zikir Baca: 
Ya Badiyah -1 kali 
Ya Nur - 1 kali
Ya Hadi - 1 kali
Ya Allah – 3 kali
Baca dan tiup di tapak tangan dan sapu ke raut muka anda setiap hari.



*mo tau lebih banyak petua,sila lah ke link itu ya*
*mohon di share yep*^^



Wednesday, 11 April 2012

Aku Rsa SeperTi PENAKUT!!

Masih DibeLenggu mslh JiWa KacaU..aku rsa lagu ni sesuai plak tuk jiwa2 chenta,COPY2 AND...cikidaut~~


PENAKUT BY YUNA
Tak semua kau rancang akan berlaku
Mungkin nasib tak menyebelahi aku
Entah mengapa engkau yang aku cinta
Mungkin lebih baik kau ku lepas saja

Ini tidak adil tidak adil baginya
Ini tidak adil tidak adil bagiku
Ini tidak adil
Untuk engkau bertanya jika ku mencintaimu juga
Tidak adil tidak adil baginya

Kau tak pernah cuba memahami aku
Cinta kau ucap tak pernah engkau tunjuk
Dan bila tiba saat ku kehilangan
Beban yang tak pernah cuba kau ringankan

Kau bukan milikku
Dan aku memang penakut
Mengakui cinta kepadamu
Seribu kali ku cuba ucapkan
Bila bersamamu
Kau bukan milikku
Dan engkau pun tahu
Kau bukan milikku

Tuesday, 10 April 2012

JiWa KaCau,,

its been a long tym x jenguk blog ni..we were very sory..msing2 busy dgn keja..setakat ni juz nk share ckit about our life,,(not our actually saya c admin 2 shja) yg kurang menggembirakn ni..mo berpuitis2 wlupn x brapa berpengalaman..heeeee

Aku gembira bkn bermakna aku hepi..jiwa banyak kacau ckit dgn soal cintan cintun yg tidak ada kesudahan..im the one yg created this problem,,x sgka bnda ni bole mnjadi sebesar2 bgni..aduii..dgn fmily x brapa merestui,,kaciwa,,frust menonggeng :'( relation yg kmi bina hmpir 5 thun bisa jd berantakan bgni..sma2 epi sma2 bgn bila dh jatuh,,sma2 sedih akhirnya...............may Allah tunjukkn kmi penyelesaian..amin..
Aku muram bukn bermkna aku sedih..tpi tkut bila terlalu hepi sukar menerima hakikatnya aku SANGAT-SANGAT SEDIH,,mgkin ada hikmah disebalik suma ni..buntu memilih jalan..hurm..cobaan kli kn..for those yg ada experience soal cintan cintun ni plss sharee..hee..

bukan mo bjiwang karat,,tpi ati x tau luah dgn sapa,,wahai blog 3 serangkai jgn meluat..pada yg trbca jgk jgn ya jgn meluat,,saya ni sdey..sdey..tpi msi coollll...
doa kn saya yaa para blogger,para pembaca sekalian..may Allah bless us!!

Comment Back!
Grab a Graphic from pYzam.com


Popular Posts-->anDa mungKin juGa berMinat

There was an error in this gadget